1184 Budapest, Hengersor utca 25.

06 (30) 553 68 45 vagy 06 (1) 294 59 33

szerviz@carkomplex.hu

Hétfő - Péntek 07.00-15.00

Hétfő - Péntek 07.00-15.00
Szerviz Időpont Foglalás, érdeklődés: 06 (30) 553 68 45
1184 Budapest, Hengersor utca 25.

ÉVES ÁTVIZSGÁLÁS

Miért kell „folyton” szervizbe hordani a kocsit? Honnan tudom, mikor kell vinni? Mi van, ha nem viszem?

A járművek időszakos karbantartása nagyon fontos momentum nem csak az autó, hanem a tulajdonosok életében is. Ha erre nem tudunk odafigyelni, illetve nem tudjuk, mire kell figyelni, akkor később az elmaradt karbantartások miatt jelentősebb költségeink keletkezhetnek, illetve a nem vezetett, vagy hiányos szervizkönyv miatt kevesebb pénzre számíthatunk, amikor eladjuk a járművet.

Szervizintervallum

A szervizintervallum az az időben, vagy futásteljesítményben kifejezett periódus, amelynek leteltével a gyártó által előírt karbantartásokat el kell végeztetni. Ahogyan a járműipar egyre fejlődött ezek az intervallumok is hosszabbak lettek. Régebben megszokott dolog volt, hogy 10.000 km megtétele után a kocsit szervizeltetni kellett, ma már inkább a 15-20 ezer km a jellemző, de nem ritka a 30.000 km-es intervallum sem.

Üzenet a műszerfalon: ideje az időszakos szervizelésnek

Régebben a járművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a számítógépek korában ez már nem jelent problémát. Előbb teljesen fix adatok alapján szóltak a kocsik, hogy ideje meglátogatni a műhelyt. Az előre beállított idő leteltével, vagy futásteljesítmény elérésével, a műszerfalon szöveges, vagy piktogramos üzenet formájában kaptunk figyelmeztetést arról, hogy hamarosan menni kell. Az időintervallum általában egy év volt, km-ben pedig a járműre meghatározott futás után jött a jelzés. Ha nem vittük a kocsit szervizbe, akkor azt jelezte a fedélzeti számítógép, hogy mennyi idővel, vagy km-el haladuk meg a kötelező átvizsgálás időpontját.

Modern idők

Ma már a szenzorok (érzékelők) világát éljük. Az autó odafigyel minden egyes porcikájára, képes mérni a motorolaj minőségét, a szűrők eltömődését és még egy rakás olyan dolgot, amiről mi nem is képzelnénk, hogy oda kell rá figyelni. Így alakult ki a változó szervizperiódus, amely a jármű állapotának függvényében küld minket a szervizbe. Nyilván ez a leggazdaságosabb módszer, mert indokolatlanul nem kell a pénztárcánkhoz nyúlni.

Ismerni kell saját kocsinkat

A legfontosabb tudnivaló, hogy az autónknak milyen szervizigénye van. Ezek az információk minden gépkocsi kezelési útmutatójában, vagy szervizkönyvében megtalálhatók. Legyünk tisztában ezzel, mert a családi költségvetést is úgy kell alakítani, hogy az időszakos karbantartásra szükséges összeg ne vágja haza a büdzsét.

Mi történik a szervizben?

Az időszakos szervizelések alkalmával minden esetben ki kell cserélni a motorolajat, az olajszűrőt a levegőszűrőt, a pollenszűrőt, és járműtípustól függően még néhány dolgot. Egy tisztességes szerviz természetesen megvizsgálja a kocsi fékrendszerét, futóművét, ellenőrzi a folyadékszinteket, olajszivárgásokat stb.

Olajcsere

A motor égéstere a motor legkisebb része, és bár a lényeges dolgok itt zajlanak, a „kiszolgáló” egységek működése létfontosságú. A motorban egymáson mozgó alkatrészek vannak. Ha két tárgy egymás felületén mozog, akkor ott fellép a súrlódás. Kulcsfontosságú, hogy ez a súrlódás minél kisebb legyen, hiszen kisebb súrlódó erő legyőzésére kevesebb energia kell, a kisebb mértékű súrlódás, enyhébb kopást eredményez. Mivel a kopást teljes mértékben lehetetlen kiküszöbölni, ezért a lekopott alkatrész szemcsék (rosszabb esetben darabkák) „elszállítását” is elvégzi az olaj.

Nem csak az alkatrészekről származó fémszemcsék kerülnek az olajba, hanem égéstermék is. A motorban a dugattyú mozgása közben a hengerfalra illeszkedő dugattyúgyűrűk nem 100%-ban tömítenek, ezért az égéstérből származó szennyező anyagok is az olajjal távoznak.

És ha ez még nem lenne elég, az olaj hűtési feladatokat is ellát. A motor felső részeiben „munka” közben felmelegedik, majd alul a tartályban, vagy külön olajhűtőben lehűl.

Ráadásul az olajnak közel ugyanolyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie az egész szervizintervallum során, minden időben, télen és nyáron egyaránt. Ahogyan egyre több szemcse, oldott szennyeződés kerül az olajba, tulajdonságai idővel megváltoznak, az olaj „elfárad”, ezért le kell cserélni.

Olajszűrő

Munkája során az olajat egy szűrő segíti. Mivel a motorban az olaj egyfolytában körbe-körbe jár, a beépített szűrő a folyadék által szállított szennyező anyagokat megfogja. Halandó ember nem gyakran lát olajszűrőt kiszerelve, de jó hasonlat lehet a régi fritőzökön alkalmazott szűrők látványa. Emlékszem, hogy fél év sütögetés után a fritőz tetején lévő szűrő sárga, olajsáros lében úszott, a cseréjéhez az ember legszívesebben kesztyűt húzott. Ahhoz, hogy a motorolaj akár 30 ezer km-en keresztül el tudja látni funkcióját, szükség van a szűrő cseréjére is.

Levegőszűrő

A motornak a benzin, vagy gázolaj mellé levegőre van szüksége az égési folyamathoz, méghozzá nem is kevésre. Nagyságrendileg 1 kg benzinhez 15 kg levegő kell. Egy rövid fejszámolás után nekem az jött ki, hogy egy átlagos fogyasztású (8 liter/100 km) autó minden kilométeren(!) majdnem 1 m3 levegőt szív be. Ebben a levegőben találunk porszemcséket, rovarokat, különböző apróbb szerves darabkákat, amelyek ha a motorba kerülnének, akkor annak beláthatatlan következményei lennének. Ezért mielőtt a motorba érne a levegő, átküldjük egy szűrőn, ami mindent megfog, ami méreténél fogva károsíthatná azt. Ahogy telik-múlik az idő, és szedjük a kilométereket, ez a szűrő lassacskán eltömődik. A motornak mind több energiájába kerül, hogy „átszívja” a szűrőn a levegőt, ezért ez a ez az alkatrész is cserére szorul, mese nincs.

Pollenszűrő

Az sem mindegy, hogy milyen levegő érkezik az utastérbe. Sokan közülünk érzékenyek a virágporokra. Az allergia népbetegség, úgyhogy az autók többsége fel van szerelve olyan szűrővel, ami megakadályozza, hogy a levegőben szálló pollenek bekerüljenek a fűtési-hűtési rendszerbe. Ahogyan a motor szűrője is, a pollenszűrő is eltelítődik, egy idő után, már képtelen ellátni feladatát. Ráadásul a felületén a nedvesség jelenlétében remekül érzik magukat a gombák, amely miatt az utastér kellemetlen szagú lesz. A felgyülemlett szennyezőanyagok magukba szívják a nedvességet, amit indulás után azonnal szárítani kezd az átfújt levegő, így az utastér ablakai könnyen párásodnak. Ebben a rovatban külön cikkben is volt már szó a pollenszűrőkről, de elrettentésül még egyszer megmutatjuk, hogy mennyi különbség van egy elhasznált és egy új pollenszűrő között.

Egyéb cserélnivalók

Nem elég azonban csak az olajat és szűrőket cserélni. Ugyan nem ilyen gyakran, de időként le kell cserélni az ékszíjakat, a motor szíját, vagy láncát is, vagy éppen a gyújtógyertyákat. Ezen kívül a sebességváltókban is van olaj, ezek sem örök életűek. A szervizkönyvek mindent részletesen tartalmaznak. Olvassuk el ezeket az információkat, hogy ne a munkafelvevőnél kapkodjunk levegő után, amikor közli, hogy a vezérmű szíj csere is esedékes.

Napjaink járművei egyre összetettebbek, egyre többet tudnak, ám a többlettudással növekszik azoknak a dolgoknak a száma, amit egy szervizeléskor ellenőrizni, illetve cserélni kell.